FAQ

Hieronder hebben we wat veelgestelde vragen verzameld, staat uw vraag er niet tussen kunt u contact met ons opnemen

Installatie
- hoeveel kilowatt heb ik nodig?
Er zijn hele uitgebreide rekenmethodes te vinden. Wijzelf gaan uit van het volgende: 1kW kan 10 m2 verwarmen. Dit is bij een plafondhoogte van 2,20-2,50 meter en gemiddelde isolatie. Reken open keuken, open uitbouwen e.d. mee in de vierkante meters.

-
Wat kost een installatie van een pelletkachel?
Dit is volledig afhankelijk van uw situatie. Is er een geschikt bestaand rookgaskanaal of moet een nieuw kanaal gemaakt, kunnen wij makkelijk het dak bereiken of is er een hoogwerker nodig, hoe hoog dient het rookgaskanaal te worden, en vele ander factoren zijn bepalend voor de kosten. Wilt u het precies weten, kunt u een offerte laten opmaken. Kom een keer langs in de showroom om de mogelijkheden te bespreken.

- Kan ik zelf een pelletkachel plaatsen?
Afhankelijk van uw technisch inzicht, is dit zeker mogelijk. Echter, vanaf 1 januari 2018 is de subsidie toekenning ook afhankelijk van de plaatsing door een deskundig installateur. Daarnaast blijft een pelletkachel een houtverbranding met zeer hoge temperaturen. Ga dus zeer zorgvuldig te werk, en win zoveel mogelijk informatie in alvorens te beginnen.

EersteGebruik
- Er komt veel rook van de kachel tijdens de eerste branduren, wat nu?
Dit is gebruikelijk. De eerste keer dat u de kachel gebruikt kan er rook binnenshuis ontstaan. Dit noemen we 'inbranden'.  Alle (lijm, olie, verf enz.) resten die tijdens de productie achter zijn gebleven zullen nu verbranden. Zet uw ramen en deuren open, na ongeveer een uur zal de rook verdwijnen en kunt u van uw kachel genieten.

Gebruik
- De temperatuur in de huiskamer blijft oplopen, wat nu?
Bij de meeste pelletkachels is er een instelling waarin de u kachel een 'doeltemperatuur' geeft. Voor het gemak noemen wij dit even de 'auto-stand'. Deze is vaak ingesteld als men dit ervaart.

In de tussenseizoenen, (herfst en lente) en de zachte winterdagen, is het wat fris, maar nog niet echt koud. De kachel zal dus met gemak de gewenste temperatuur bereiken, en door het zachte weer buiten koelt de ruimte niet snel af. Wanneer de auto-stand ingeschakeld is zal de kachel, enige tijd na het bereiken van de gewenste temperatuur, teruggaan naar het kleinste vermogen, (moduleren) maar dit geeft nog steeds warmte en zorgt er voor dat de temperatuur blijft stijgen.

Kies in zo'n geval voor handmatige bediening en schakel de kachel uit als het warm wordt. Als het later weer afgekoeld is, kunt u deze gewoon weer inschakelen.

-Het raampje van mijn pelletkachel wordt zo snel zwart, hoe komt dat?
Dit houdt vaak verband met bovenstaande.  Als de kachel geen of weinig warmtevraag krijgt, gaat hij moduleren. De pelletkachel doseert dan een kleine hoeveelheid pellets in de brander om niet uit te doven. Dit is echter een minder 'schone' verbranding dan wanneer er meer warmtevraag is.
Dit gebeurd ook vaak in situaties waarin de 'doeltemperatuur' maar enkele graden hoger ligt dan de temperatuur van de ruimte (bijvoorbeeld van 19° naar 21°). De pelletkachel zou dan tijdens het opstart proces al het gestelde doel kunnen bereiken en direct overschakelen naar de modulatie. De pelletkachel krijgt dan nooit de kans eens lekker 'schoon te branden'. U zou het kunnen vergelijken met het smeulende kampvuur t.o.v. een mooi brandend kampvuur. Soms kan er in de instellingen iets gewijzigd worden om de verbranding schoner te houden. Bij de meeste merken dient dit uitgevoerd te worden door een installateur/monteur. Bij Nordic Fire/Ravelli kunt u in het gebruikers menu kiezen voor 'set lucht-pellets'. Doe dit in kleine stapjes en probeer elke stap enige uren uit.

Ook kan het liggen aan uw pellet keuze. Donkere  (hardhout) pellets hebben, naast andere nadelen, vaak een minder schone ontbranding,

Onderhoud
- wanneer moet ik de kachel schoonmaken?
Met uitzondering van enkele zelfreinigende modellen, is dit voor de meeste types een mooi overzichtje om aan te houden;

 

1 dag

2-3 dagen

15-20 dagen

180 dagen

Branderbak

X

 

 

 

Aslade

X

 

 

 

Ruit

 

X

 

 

Luchtfilter

 

 

X

 

Pelletreservoir

 

 

 

X

luchtfilter

 

 

 

X


- Wanneer heeft de kachel groot onderhoud nodig?
Dit verschilt per merk en model, en is afhankelijk van het aantal 'branduren', maar bijna alle kachels geven zelf aan wanneer een onderhoudsbeurt nodig is. Op het scherm verschijnt dan de tekst 'service'. Dit is het moment om een onderhoudsbeurt aan te vragen, je kan ondertussen de kachel zonder problemen blijven gebruiken.

- Wat gebeurd er tijdens een onderhoudsbeurt?
De pelletkachel wordt grondig gereinigd, ook de delen die bij normaal reinigen niet bereikbaar zijn. Ook wordt de schoorsteen geveegd.

 

Staat uw  vraag er niet bij? Stel deze hier, wij zullen zo snel mogelijk antwoord proberen te geven.